resepi ikan masak asam pedas,,,
Bahan-Bahan:
1 kati ikan pari,2 senduk cili boh,10 ulas bawang merah,2 ulas bawang putih,½ inci halia,10 sen daun kesum
1 sudu besar asam jawa (ambil airnya),5 cawan air,1 senduk minyak untuk menumisGaram,
serbuk perasa dan gula secukupnya
Cara:
Ikan pari dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling hingga lumat. Panaskan minyak di dalam periuk setelah itu tumiskan cili boh hingga garing setelah itu masukkan bahan yang telah digiling bila telah naik baunya masukkan air asam jawa kemudian masukkan pula air yang lima cawan tadi.Masaklah sehingga pekat kuahnya baru masukkan ikan dan tambahkan garam, gula serta serbuk perasa secukupnya akhir sekali masukkan daun kesum. Kemudian bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
p/s: nak sedap pakai ikan mahal,,takda duit ikan buti(talapia) dah cukup,,tapi aku x mkn ikan buti tu,,camne ye,,hehehe
Monday, May 4, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment