Tuesday, October 30, 2012

SENYUM dengan DUGAAN

jgn pernah MELATAH jika anda disakiti..

JGN pernah SAKITI insan yang anda sayang.

SABAR jika anda DISAKITI.

senyum JIKA ANDA TERASA.

POSITIF bila anda rasakan ia memang aku bersalah.

jangan MENGHUKUM DAN siapalah KITA.

kita HAMBA dan ALLAH layak untuk menghukum HAMBANYA.

Monday, September 17, 2012

SEDIKIT DARI SKRIP 'AKU LELAKI TERUNA'

(BILIK)

KB : SUASANA MALAM TERAKHIR DIASRAMA BEGITU RIUH SEKALI DENGAN SUARA-SUARA PELAJAR YG BARU SAHAJA SELESAI MENJALANI PEPERIKSAAN SIJIL TINGGI AGAMA MALAYSIA(STAM). MEREKA ASYIK DENGAN MENGEMAS PAKAIAN DAN BILIK UNTUK PULANG KE RUMAH KEESOKKAN PAGINYA. AMAN DUDUK DIATAS KATIL SAMBIL TANGAN LIGAT MELIPAT SEMUA BAJU UNUK DIMASUKKAN DALAM BEG BESAR. SEMENTARA MATA BELEGAR MENCARI KAWAN KARIBNYA MAT. LALU MATANYA TERTANGKAP SATU WAJAH DAN TERUS MEMANGGILNYA. 

aman : wei mat! sini jap.. nanti kau balik naik apa. bapak kau ambil or kau nak balik sendiri je macam aku, naik bas jelah.jgn lah manja sangat mat, asyik2 bapak ambil. jadilah macam aku ni,,gentle man kot..balik sorang je setiap bulan.

KB : AMAN BERCAKAP SAMBIL TANGANNYA MELIPAT PAKAIAN YG MASIH BERBAKI.

mat : oklah, nanti aku beritahu bapak aku tak payah ambil, tapi oklah klu balik ngn bapak sendiri,,,evan aku ni dah form 6 still dorg ingt aku ni anak kecil,,aku layan jelah,,akukan baby face,,,{KETAWA}

aman : {MENYAMPAH} gedik giler ko...oklah, klu jadi balik ngn aku nanti ko gtau aku ye, aku nak kemas3 esok dah nak balik. makanya malam ini mahu buat kerja lebih sikit! kolah air kat tandas tu dah memanggil-manggil ajak aku berenang... ko pergi kemas brg2 ko tu. jgn esok bapak ko yg kemaskan. kita ni bukan nak balik sehari dua tapi balik abis kot dari sekolah ni..alhamdulillah...lega siot!!!

mat : {TERTANYA} apasal ko alhamdulillah plak?

aman : {KETAWA SINIS} yelah , keluar dari sekolah yg penuh undang2, aku x boleh la wei..banyak sgt undang2 nya...dulu aku tahan je,,,but dah abis ni FREEDOM kot...{KETAWA}

mat : {BERDENGUS} itu bukan alhamdulillah la ngok, itu adalah ujian!

aman : {TIDAK PEDULI}lantak lah,,ok,,ko g kemas cepat..

KB : AMAN MENYURUH MAT UNTUK BERKEMAS DIBILIKNYA DAN SEMENTARA AMAN MENGAMBIL TUALA DARI KATILNYA UNTUK MENUKAR PAKAIAN MANDI. DAN TERUS MENUJU KE BILIK MANDI YG HANYA BERSEBELAHAN DARI BILIK TIDURNYA.
-------------------------------------------------------------------------------------------

(TANGGA ASRAMA)

KB : AMAN DAN MAT BERGAMBAR BERSAMA RAKAN-RAKAN SEKOLAHNYA DI HADAPAN ASRAMA.SELESAI MEREKA BERGAMBAR, MEREKA SEMUA BERPELUKAN DIANTARA SATU SAMA LAIN DAN MENGUCAP SELAMAT TINGGAL SESAMA MEREKA. AMAN DAN MAT TERUS MENUJU KELUAR KE PINTU PAGAR ASRAMA MEMBAWA BEG MEREKA YG SARAT PULANG KE RUMAH. AMAN MENOLEH KEBELAKANG MEMANDANG ASRAMA KESAYANGANNYA UNTUK TERAKHIR KALINYA.

aman : {SUARA HATI} benci2 aku kat undang2 sekolah ni, kat sinilah 6 TAHUN aku belajar. terima kasih untuk segalanya!

KB : AMAN DAN MAT TERUS MENUJU KE PAGAR SEKOLAH UNTUK MENYEBERANGI JALANRAYA MENUNGGU BAS BERSAMA RAKAN-RAKAN YG LAIN. AMAN DAN MAT MENGAMBIL TEMPAT DUDUK DITEPI PARIT KECIL DIBAWAH POKOK BERLINDUNG DIBAWAH SINARAN MATAHARI.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

p/s: untuk watak2 akan ditulis setelah siap penulisan ni,,,banyak lg yg sudah ditulis,,hanya meletakan sebahagian sahaja dari babak2 kecil,,. MENGHARAPKAN  PENULISAN SKRIP INI BERKAYA. INSYAALLAH!

jalan cerita nya akan diberitahu kemudian.

Saturday, September 15, 2012

rangka membina skrip

aman amik stam.

kemalangan.

mandul.

kemudia.

sambung belajar di universiti azhar.

menghadap cinta.

trologi cinta.

kemudian.

kerja

temu cinta.

ending?

Sunday, September 9, 2012

GAY

dulu before terjun ke bidang agama,,,aku merasakan why not GAY  x boleh plak?

i know bukan sebab kita belajar atau sebaliknya but JELAS mmg x boleh kan,,dlm quran pun sebut,,why plak aku nak pertikaikan dulu...?

beselah dulu aku ni berfikiran sekular sikit,,,FREEDOM katakan..dulu ramai sgt2 kawan gay YG LUAR nye seperti laki tapi bila dibelakang GAYYA...

even aku tau dorg gay AKU JUST blind kan mata je,,walaupun kdg2 tu nak ngurat aku tp x jadi,,,,hahaha...but so funny when i thought about it again...

why meraka GAY?

jgn salah kan naluri...ALLAH bg naluri laki...

kat sekolah kot???????

maybe..salah satu pembentukkan minda diselangi dgn beberapa individu yg desperate melepaskan nafsu nya kat adik baru? adik pun bila dibelai,,,mulalah jgn lah bang,,,jgn lah bang,,,klu aku bg kaki je,,,

i remember ade sorg senior ni cuba nak melakukan sesuatu kat diri aku,,,but aku ni hati kering even time tu form 1...aku terajang ngn kaki aku yg pendekni,,,lps tu buat drama baru MACAM MANA NAK SINGKIRKAN DIE dr asrama...

jawpaanya ?

aku balik rumah ngadu kat mak bapak nak pindah sekolah,,sekolah tu ade senior bernafsu kat laki..esok my father terus jumpa warden then juma mamat tu,,,petang tu senior tu KENE BUANG ASRAMA...

LEGA KOT...jd hero untuk satu batch,,hahaha,,,funny kan,.,,but bila ingat kembali kesian plak aku,,,rase nak jumpa n minta maaf kat abg tu...

aku jenis x berkisah bekawan ngn mereka,,,selagi kita boleh bantu kita bantu tp bantu dgn bersungguh agar mereka berubah...ni asyik nak marah tp x bg suport,,camne mereka nk terima,,,aku tau even dlm quran ade meyebutkan tidak semstinya dakwah kene keras,,,kta bukan zaman nabi luth,,,mereka tidak patuh tp azab direct tp tgklah bapa tahun nabi luth dakwah meke,,kita zaman ideologi bercambah..dan perlu melakukan dakwah itu peringkat2...dulu nabi luth menyampakan dakwah beratus thn lamanya,,,kita hidup x sampai 100thn,,,cuba lah sampai secara hikmah...

aku tulis ni sebb aku yakin dan percaya,,,mereka akan berubah klu kita bersungguh berdamping dgn mereka untuk sampaikan dakwah yg sempurna...

aku tulis ni,,,sbb kawan aku yg gay ni asyik kata die nak berubah,,,tp jumpa org yg sering tekan dan x membantu...nasib baik jumpa aku walaupun hanya dlm dunia maya bertemu,,,

lets start da'wah .....

Friday, September 7, 2012

aduh,,,,,

berpendapat tapi tidak berbicara dengan hakikat....aduyai...

angin lalu terlalu deras,,x mampu nak kaut banyak2....hanya butir2 titisan dari derasan je yg dpt...please la..

Thursday, September 6, 2012

alhamdulillah..

cume berasa lega bila ssuatu itu dapat dilaksanakan mengikut perancangan walaupun septutnya perkara itu sudah lama diamalkan tanpa kemalasan..that right dulu i malas giler nak hapal quran...

now, rajin lah sikit dan alhamdulillah baru je abis,,walaupun hanya 4 juzuk tapi hakikatnya terlalu susah nk ingt kembali,,,alhamdulillah...

kini tinggal 2 hari lagi untuk proses mengulang....coz sabtu ni aku exam....8/9/2012 tolong doakan aku,,,dan dipermudahkan bila menjawab...hope sgt u all doakan aku agar hafalan aku ni lekat sehingga exam dan selepas exam,,ayat allah jugalah menjadi saksi diakhirat kelak,,,,samaada kita amal atau sebaliknya...

ok,,dah nak magrib lah,,i have to go,,hope doakan aku ye,,sgt2 berharap doa kalian diluar..

in the same time im falling in love!!! heheeh

Wednesday, September 5, 2012

tiada apa

cuma mahu mencoret kisah semlam ringkas dan padat!

mati?

hidup?

mati?

hidup?

pahala?

dosa?

pahala?

dosa?

fikirkanlah....

Tuesday, September 4, 2012

bagaimana keadaan seminit sebelum mati!!

bagaimana mati kita?

bagaimana amalan kita?

bagaimana dan bagaimana tertanya tanya berbagai soalan bagaimana kita mati...

sebelum kita MATI cuba tanya apa yg akan kita laku minit2 terakhir sebelum menjelang detik kematian..

mati jam 10pagi...fikirkan apakah amalan yg kita lakukan minit 9.57,9.58,9.59?

kita yg tentukan MATI kita bagaimana....jika minit itu mati beribadah alhamdulilah,,tp sebaliknya nauzubillah...

kita muhasabah bersama.....KAU DAN AKU yg sering leka,.,,,

Sunday, September 2, 2012

DEMI CINTA

demi cinta dalam hati mu, ku yakinkau untuk ku..

aku yakin dan terus yakin dgn cintaku..

aku rasa engkau satu dlm diriku...

satukan kami YA ALLAH!!

Saturday, September 1, 2012

[Azab meninggalkan Solat Fardu]

[Azab meninggalkan Solat Fardu]

Subuh:
Allah akan mencampakkannya ke dalam neraka jahanam selama 60 tahun.

Zuhur:
Dosanya seperti membunuh seribu orang Islam.

Asar:
Dosanya seperti meruntuhkan Kaabah.


Maghrib:
Dosanya seperti berzina dengan ibu atau bapanya sendiri.

Isyak:
Allah berseru kepada mereka, “Hai orang yang meninggalkan solat Isyak, bahawa Aku tidak lagi reda engkau tinggal di bumi-Ku dan menggunakan nikmat-nikmat-Ku.” Segala gerak-gerinya seperti pakai, makan, tidur adalah berdosa kepada Allah.





p/s: kdg2 mereka beranggapan inilah ancaman yg tiada apa,,sdgkan pertama sekali yg akn ditanya adalah SOLAT dipadang masyar kelak...

Thursday, August 30, 2012

fikirlah beb!!!

seharian kita berfikir belum tentu akan dapat satu jawapan yg pasti dan menjadi penentuan dalam kehidupan. kita dilahirkan untuk menjadi seorang yg berfikir bagaimana untuk mendapatkan satu keputusan dan satu kepastian yg mana setiap jawapan yg lahir dalam diri akan menjamin seumumur hidup sepanjang menjalani kehidupan insani.

orang sering melepaskan sesuatu itu pada yg lain agar diri tidak tertangkap dgn kelemasan otak untuk mendalami masalah yg bukan perlu untuk kita fikirkan walhal selayaknya dan spatutnya memang patut untuk difikirkan!

tertanya dan terkata " apa jenis manusialah, bukan suruh buat kerja pun,,,suruh pikir pun malas "

manusia dan sebahagian manusia akan mencari seribu satu alasan untuk lari dari berfikir!

belajar lah untuk berfikir dengan melahirkan satu PERSOALAN dimana setiap soalan itu perlukan jawapan yg mana setiap jawapan itu perlukan berfikir. jangan malas untuk mencari soalan bukan mencari kesalahan ! that wrong!!!

p/s: susah tapi senang jika ade kemahuan untuk mencuba walaupun kdg2 jawapan itu BODOH tapi hakikat ia amat membanggakan!!!!

Saturday, August 25, 2012

menanti DIA

entah kenapa hati ini tiba teringat kat DIA. aku tidak mengerti kenapa perasaan ini tiba-tiba terfantasi dengan perasaan yg selama ini aku sendiri belum pernah merasai dan mengenali apa itu rindu dan cinta tapi kadang2 itu aku tahu perasaan itu hanya lah nafsu walaupun aku sedar dan aku teruskan untuk merasainya. aku beristigfar!

entah kenapa aku sering sms DIA tpi menunggu REPLY  begitu buat aku tertunggu tunggu sehingga membuatkan perasaan tadi berubah marah dan sesak menanti bila akan balas. aduhai wahai hati yg tidak keruan aku cuba tenteramkan dengan pelbagai cara namun alhamdulillah segalanya begitu mudah jika kembali pada jalanNYA.

aku cuba alihkan perasaan tadi menjadi natural tiba-tiba satu sms datang dari DIA dan aku memang sudah cukup lama tertunggu sehingga terbawa dalam mimpi dan baru kini aku tahu itulah penangan CINTA SEBELAH TANGAN walaupun DIA tidak tahu aku memang benar menyukainya.

kini aku REDHA dan tidak lagi menunggu sms mahupun menghantar sms kepada DIA lgi dan biarlah hubungan tadi menjadi semulajadi tanpa nafsu yg sering memangggil untuk turut serta bersamanya. JIKA DIA UNTUK AKU JAUH BERIBU BATU DIA TETAP MENJADI JODOHKU, JIKA SEINCI SEKALIPUN BELUM TENTU MENJADI JODOHKU JIKA TAKDIR TELAH TERTULIS SEBEGITU.

P/S: biarkan perasaan ini ini semulajdi tanpa NAFSU!

Wednesday, July 18, 2012

tiada ape..

aku bukan lah insan yg baik
tidak pula dianggap baik
jgn pula dipotretkan insan baik

aku bermula dari kosong
aku tiada apa-apa
melainkan dosa

aku cuba mencari
aku cuba melepasi
namun aku terkandas

ketika itu aku kosong
aku jauh kehilangan
tersasar jalan dari nur cahaya

tuhanku
benarlah ini dugaan
tabahkan aku dengan bebanan
cekalkan hati demi sebuah keredhaan.

terang cahayamu mulai menyinar
hati yg mulanya rosak kini sudah pulih
sukar yg dulu kini tenang
moga bersamaku RAHMAT illahi.

Tuesday, July 10, 2012

persahabatan kerana ALLAH.

Hayatilah nasihat Imam Shafie ini dan jadilah ia sebagai panduan dalam kehidupan seharian..

PERSAHABATAN tulen memang sukar dicari. Hanya mereka yang benar-benar bersahabat dengan hati tulus dan ikhlas dapat mencari erti persahabatan tulen. 


Dalam hal ini, Iman Syafie ada memberikan nasihat dalam soal persahabatan.
Aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.

Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati. Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tidak luntur baik dalam keadaan suka atau duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan berasa senang.



nasihat itu tidak pernah aku gambarkan apatah lagi untuk diamalkan, dulu aku seorang yg sombong malah tidak terniat untuk berukhwah dan bersahabat. aku tidak pernah percaya pada sesiapa dan cukup kisah2 dahulu buat aku rasa tidak perlu lagi aku percaya manusia yg mahu untuk berkawan.


ya! memang salah tindakan aku dan memang bersalahan dgn septutnya rasulullah anjurkan pada kita sebagai ummatnya 'golongan yg akan mendapat naungan ALLAH dipadang masyar kelak adalah 2 sahabat yg saling mencintai kerana ALLAH'


kini aku baru sedar dan betapa begitu angkuhnya aku disisi manusia sehingga terpaksa kepuraan untuk duduk bersama mereka sedangkan mereka ikhlas dlm berkawan. maafkan aku TEMAN. kini aku bukan lagi seperti dahulu.


setelah lama duduk diBUMI tarbiah ini kini aku baru mengerti asas ukhwah itu adalah KEIKHLASAN tanpa sepadan.


baru semalam mereka pulang kini aku rasa seolah keseorangan dan begitu cepat merindui mereka yg sering bersama aku dlm susah dan senang. aku gelarkan mereka sebagai adik dan juga sahabat yg sering memberi sokongan dan dokongan malah teguran yg sering aku lakukan. tanpa mereka aku tidak tahu SIAPA AKU. 


HADITH :


"Bersahabat dengan orang yang soleh dan dengan orang yang jahat persis seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi sama ada ia memberi anda sebahagian atau anda membeli bau-bauan daripadanya atau sekurang-kurangnya anda mendapat juga baunya. Manakala tukang besi pula samada ia menyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak." (Riwayat Abu Daud)


satu perkara yg buat aku MALU untuk LAFAZ yg aku sebenarnya BEGITU SAYANGKAN MEREKA seperti mana aku sayangkan FAMILY aku sendiri. aku sudah merasakan apa yg aku miliki adalah hak mereka juga. begitu sayang aku padanya tiada tandingnya dan semuanya KERANA ALLAH.

HADITH :

 “Jika seseorang itu sayang kepada sahabatnya maka hendaklah dia beritahu bahawa dia menyayanginya.” (Riwayat Abu Daud)

tidak salah jika aku lafaz sayang aku didalam blog ini, mungkin satu hari nanti mereka akan terbuka dan mendapati yg aku sebenarnya sayang pada mereka.

muhammad amin bin shahril


     mohd hisyam mahadi 
                                                    

alhamdulillah....kini baru dapat merasakan nikmat PERSAHABATAN.

Thursday, July 5, 2012

HUKUM MELAMBATKAN HAID DLM HAL IBADAH (puasa)

HUKUM MELAMBATKAN HAID DLM HAL IBADAH (puasa atau umrah haji)

HAID : 

menurut bahasa, berErti sesuatu yang mengalir.

Dan menurut istilah syara’ ialah darah yang terjadi pada wanita secara NORMAL, bukan karena suatu sebab, dan pada waktu tertentu.

Didalam Al-Qur’an haid dijelaskan dalam QS. Al-Baqarah ayat 222

Artinya: Dan mereka menanyakan kepadamu (Muhammad) tentang haid. Katakanlah, “Itu adalah sesuatu yang kotor.” Karena itulah jauhilah istri pada waktu haid, dan janganlah kamu dekati mereka sebelum mereka suci.

kebanyakkan wanita akan mengambil inisiatif makan ubat melambatkan haid dlm melakukan ibadah2 wajib seperti menunaikan ibadah puasa dan umrah mahupun haji.

disitu ulamak ad membincangkan perkara ini mengikut keperluan atau mudharat dlm hal ini.

Aisyah r.a yang ertinya:

“Kami diperintahkan untuk mengqadha puasa dan tidak diperintahkan mengqadha shalat.”

dalam hadith diatas jelas jika keadaan biasa dimana fitrah seorang perempuan akan didatangi haid mengikut masa yg ditentukan tanpa perlu untuk menafikan fitrah haid bg seorang perempuan dimana keringanan itu terdapat pada seorang wanita dan tidak bg seorang lelaki.

kenapa perlu untuk melakukan sesuatu yg telah ALLAH dtgkan keringanan dengan melakukan hal2 yg menafikan kehadiran haid pada waktu yg telah ditetapkan?

Syekh al-Qordhowi berkata,

”lebih afdhal jika segala sesuatu berjalan secara alamiah sesuai dengan tabiat dan fitrahnya,”

Oleh sebab itu, Allah SWT mewajibkan berbuka bagi wanita yang sedang haid dan bukan membolehkan mereka untuk berbuka, bahkan apabila dia berpuasa, puasanya tidak akan diterima bahkan justeru berdosa. Wanita yang sedang datang bulan hendaklah bersabar dan mengharap pahala, berzikir kepada Allah, bersedekah, berbuat baik kepada orang lain dengan kata-kata dan perbuatan.

namun, bukanlah ini bermaksud untuk menafikan apa yg dikata tentang HAID bg seorang perempuan tapi sebagai seorang muslimah juga mahu melakukan suatu perkara yg sempurna dlm melakukan ibadah2 sepertimana kesempurnaan itu dpt pada seorang lelaki.

dalam kitab fatawa muasorah karangan dr syeikh yusf al-qordowi telah menyatakan bahawasanya tidak menjadi kesalahan bg seorang wanita untuk mengambil ubat melambatkan haid namun ade beberapa syarat yg telah ditetapkan bg membolehkan perkara diatas:

1) ubat itu tidak memudhratkan selepas wanita itu mengambilnya.
2) sebelum mengambil ubat perlulah mendapat nasihat dari pakar samaada dari doktor pakar atau dari mereka yg arif dalam hal keperempuanan.

berdasarkan firman Allah dalam surat Al-Baqarah ayat 195

Artinya :“…Dan janganlah kamu menjatuhkan dirimu sendiri ke dalam kebinasaan, …”.


p/s: 
‎'sebaik yg mungkin , ikutlah fitrah yg ditetapkan ALLAH'...

-rujukan-

fatwa muasoroh : jilid 1

p/s: sekadar perkongsian namun jika ada terdapat kesalahan tolong betulkan...

Sunday, June 17, 2012

dalam sela bersama kenangan....

dalam sela aku bernafas terlintas satu perasaan yg aku sendiri tidak tahu kenapa?


banyak kenangan yg terlalu pahit dlm kehidupan manusia termasuk aku insan yg tidak punya apa-apa melainkan kerdil sungguh disisiNYA. bila membelek satu persatu kisah kehidupan begitu merasakan aku sendiri malu terhadap diri sendiri yg dulunya begitu jahil sehingga menolak agama untuk tidak berpegang pada ajaran yg hakikatnya agama itu adalah untuk menjaga dan melindungi dari terjebak keasyikan dan kemewahan dunia. itu hanyalah salah satu lintasan kehidupan yg dulunya aku tidak tahu apa2 setelah kini aku ketemu jalan yg punya erti dan makna.


bukan untuk mengimbau kenangan yg pahit dan hina itu tapi dipagi yg segar dengan perasaan cinta yg lama tiba2 menerjah masuk dlm fikiran sehingga aku terfikir untuk menulis disini. 


dulunya aku pernah bercinta dan cinta pertama aku membuatkan aku sudah terbuka untuk menerima kehadiran wanita dalam hidup yg mana sebelum ini aku tutup hati ini untuk menerima insan yg bergelar WANITA. mungkin cinta aku hanya bertahan selama 3 tahun setelah kami membuat keputusan untuk berpisah setelah adanya kehadiran orang ketiga. aku tidak menyalahkan dia tapi aku cuma terasa terkilan kenapa? aku terus positif dalam keputusan dengan penuh rasa REDHA walaupun hati ini terlalu berat untuk menerima kenyataan setelah 3 tahun berlalu namun berakhir dgn perpisahan. cukuplah aku merasakan yg aku sendiri belum cukup rasa sempurna untuk menyintai seorang wanita dan cukuplah keputusan ini untuk aku lebih mendalami siapa diri aku agar kelak masa hadapan aku dapat menjaga seorang WANITA.


dia wanita yg baik dan peribadinya buat aku rasa dialah wanita idaman namun disebalik itu ALLAH lebih tahu yg terbaik untuk kita dan REDHA itu adalah jalan yg terbaik untuk menerima ketentuan ALLAH. ALHAMDULILLAH ALLAH telah hadirkan untuk dia seorang jejaka yg benar2 boleh menjaga dan melindungi dia. aku bersyukur! hanya aku mampu mendoakan kebaikkan dan ALLAH melindungi rumah tangganya serta memperolehi zuriat yg soleh.insyaalah.


setelah berlalu dan tahun silih berganti, aku cuba untuk kali kedua dan akhirnya aku ketemu CINTA kedua.


dia wanita yg baik dan terlalu baik dan peribadinya juga sama seperti cinta pertama yg telah lama aku tinggalkan kenangan itu. alhamdulillah AKU BERTEMU dengan beliau dan aku sangat bahagia walaupun kita jauh tapi doa membuatkan kita selalu dekat. faham dengan tuntutan syarak dlm perhubungan membuatkan cinta aku bertambah kuat dan yakin dengan dia. namun siapalah aku untuk merancang melainkan ALLAH lah sebaik perancang. tidak sampai setahun hubungan dengan nya aku membuat keputusan untuk memutuskan perhubungan ini demi kebaikkan bersama. bukan aku saja untuk aku putuskan hubungan ini tapi aku tidak berhak untuk dia demi menjaga kebahagian dia kelak. dia tidak tahu siapa aku dan aku sendiri tidak yakin dengan diri untuk bersama dengan beliau tapi percayalah niat aku hanya satu untuk menjaga kebahagian dia.


ALLAH telah aturkan yg terbaik dengan menghadirkan seorang TEMAN RAPAT serumah yg juga meminati dia. walaupun TEMAN itu tidak tahu yg selama ini aku bercinta dengannya. aku merahsiakan dan ALLAH telah membuka ruang untuk aku putuskan hubungan dengan dia dan hadirkan dia dengan lelaki yg boleh membahagiakan kelak. walaupun hati ini pedih untuk berpisah dengan nya tapi biarlah WANITA itu tahu bukan aku sengaja untuk putuskan hubungan dengan nya tapi aku sendiri ada alasan yg tidak boleh aku teruskan hubungan dengan nya demi kebahagiannya pada masa hadapan.


kini wanita itu sudah berbahagia dengan teman rapat aku sendiri walaupun terdetik dalam hati ini perasan cemburu tapi aku harus redha perpisahan ini berpunca dari aku dan aku sendiri mahu wanita ini bahagia dengan kebahagian yg sepatutnya dia perlu miliki dari aku sendiri tidak tahu bahagia atau tidak. betul, siapalah aku mahu katakan tentang masa hadapan tapi siapa aku jika aku sendiri tidak layak untuk berbicara tentang cinta jika tidak dapat membahagiakan wanita itu untuk masa akan datang. biarlah aku meramal pada perkara yg baik untuk wanita itu dari aku teruskan hubungan ini yg tidak tahu apa akan berlaku kelak. moga dia berbahagia dan kini kami tetap berkawan walaupun tidak seperti dulu. harus terima hakikat hidup ini.


masa telah lama berlalu dan tinggal bersama kenangan dan kini aku hanya seorang pemerhati yg bertepuk sebelah tangan dan tidak mampu untuk meluahkan rasa cinta melainkan aku hanya terus berdoa untuk kebaikkan diri dan orang yg aku sayangi walaupun sudah berputik nada cinta tapi aku diamkan agar semuanya kembali kpd KETENTUAN ALLAH. memang benar aku kini bertepuk sebelah tangan dan kini aku hanya berdoa dan terus berdoa...biarlah aku bertepuk sebelah tangan kerana aku tahu ALLAH mendengar tepukan itu terkena atau sebaliknya. aku PASTI ALLAH akan menjawab segala tepukan itu. insyaallah!

p/s: hanya berserah dan mungkin inilah proses kematangan..

Thursday, May 31, 2012

bila belajar agama tapi x suke agama!!!

aku bukan berpersatuan sgt malah tidaklah politik sangat but still looking perkara yg baik dan mencari pengalaman dalam 2 perkara diatas.

aku tersangat kecewa ada beberapa individu terlalu taksub dgn kebenciannya terhadap persatuan sehingga semua perkara yg boleh dianngap baik ditolak atas alasan PERSATUAN itu bukan platform yg terbaik untuk beliau.

dan aku bukan lah disini untuk memburukkan GOLONGAN ini tapi aku terfikir KENAPA?

apakah satu perkara itu dianggap salah jika perkara itu baik namun dipertikaikan cara atau uslub walhal pokok suatu perkara asas itu adalah WAJIB!

uslub itu ataupun cara boleh diubah namun bukan boleh merubah dari semua aspek yg mana perlu ditinggalkan atas sebab suatu perkara yg tidak disenangi.

AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR ITU WAJIB!!

aku akui sesetengah DAI'E itu tidak menggunakan uslub yg terkeluar dari kehormatan yg sepatutnya tapi bukan lah disebab kan itu amar makruf nahi mungkar dikecam dan dikecam lagi HEBAT disebabkan AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR itu dari pihak yg tidak disenangi.

makanya dimana NILAI pelajar AGAMA yg mana sepatutnya ARIF tapi menolak satu perkara yg jelas dan patut disokong dan diperjuangkan?

tiada!

maka benarlah hadith ini,

عَنْ أَنَسٍ ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ ، قَالَ : " مَنِ ازْدَادَ عِلْمًا وَلَمْ يَزْدَدْ هُدَى لَمْ يَزْدَدْ مِنَ اللَّهِ إِلا بُعْدًا "
Barangsiapa yang bertambah ilmu, tetapi tidak bertambah hidayah. Tidaklah Allah tambahkan baginya kecuali ia semakin jauh daripada Allah.


Belajar setinggi mana, jika kamu tidak semakin dekat kepada Allah, maka sia-sialah apa yang kamu perolehi itu. Bimbang ia hanyalah istidraj bukannya nikmat atau pertolongan daripada Allah.

Maksud Istidraj

Ianya adalah pemberian nikmat Allah kepada manusia yang mana pemberian itu tidak diredhaiNya. Inilah yang dinamakan istidraj.
Rasullulah s.a.w.bersabda :”Apabila kamu melihat bahawa Allah Taala memberikan nikmat kepada hambanya yang selalu membuat maksiat(durhaka),ketahuilah bahawa orang itu telah diistidrajkan oleh Allah SWT.”(Diriwayatkan oleh At-Tabrani, Ahmad dan Al-Baihaqi)
ilmu setinggi gunung, seluas lautan alam, terbentang 7 petala lagi 7 petala bumi namun masih lagi durhaka dan menolak ayat2 ALLAH makanya jgnlah terlalu lena dgn kehidupan kerana REDHA ALLAH tidak ada disitu.

p/s: aku tulis ini bukan untuk kata aku ini menyokong mana2 pihak,,tapi aku fikir sebab aku nak balik malaysia dan jika golongan ini masih menolak bagaimana untuk menjadi daie di malaysia kelak...seriesly im not gud untuk tulis  ni but terpanggil untuk tulis disebbkan terbaca something kat fb seseorang///  whatever is who r u PLZ LAH jgn wat andaian BURUK tentang AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR jika tidak suka PERSATUAN itu...x suke senyap dan chill bro....jika salah daie tu, u just ask pada AHLI NYA....not dragging SOMETHING like that...

Wednesday, May 30, 2012

berpagian....


pagi ini ku rasakan seolah seperti ada semangat baru untuk bersama mereka yg sering bersemangat untuk melakukan kebaikan membantu pada mereka yg perlukan.

bukan kali pertama tapi cuma kali pertama berpagian bersama mereka.

seolah diri ini perlukan bantuan itu!

bukan tidak mahu membantu tapi cukuplah sekadar pembantu mengikut kemampuan si mereka yg sedang memberi bantuan yg terhad walhal ianya tidak. itu juga adalah salah satu bantuan walaupun bukan seratus peratus tapi itu juga satu bentuk amal yg sikit tapi berharga disisi ALLAH.

tidak salah untuk menyelit asal ada niat untuk membantu walaupun bukan pemberi bantuan yg sah namun ia juga meliputi maksud bantuan itu sendiri. tidak salah menyelit asal baik bukan menyelit tapi meloyakan orang yg sedang memberi bantuan dan menerima bantuan.

memang salah!

dan wujudkan suasana harmoni dlm majlis yg harmoni dgn suasana yg hening.

terbaik diwaktu pagi ini!!!!!!

sekali kita melangkah untuk membantu jgn henti untuk terus membantu untuk mereka yg perlukan bantuan. andaikan jika anda tidak lagi menjadi 'PEMBANTU' apakah ilmu itu melekat bertahun lamanya atau sekadar satu hari kemudian hilang ditiup zaman?

aib!!

ilmu itu bukan untuk dihilangkan mahupun dilupakan melainkan ALLAH hijabkan sesuatu sehingga kita tidak lagi nampak ILMU itu bersama kita disebabkan kemaksiatkan kita sendiri.


oleh itu, bersama menjadi seorang pembantu yg setia agar mendapat tempat disisi ALLAH. tidak salah untuk membantu selagi bantuan itu untuk kebaikkan semua pihak.

p/s: aku bangga menjadi sebahagian dari mereka yg tidak jemu untuk meminta bantuan...hehehe..KURANG ILMU PERGILAH CARI ILMU....makin kita banyak ilmu MAKIN banyak BODOHNYA...thats why u need 'PEMBANTU'....TO GUIDE UR WAY,,,

Tuesday, May 29, 2012

PERIHAL SUMPAH DAN KAFARAH YAMIN.


sumpah : 


Kata aiman huruf hamzah diharakati fathah adalah bentuk jama’ dari yamin (sumpah).


Menurut bahasa, kata yamin asal artinya yad ‘tangan’. maksud lain pula adalah kekuatan. dan juga dibawa maksud sumpah.


syar’i : kata yamin adalah menguatkan sesuatu dengan menyebut nama Allah atau sifat-Nya dengan lafaz yg tertentu.


tidak sah sumpah kecuali :


Sumpah tidak terangkat dan tidak sah, kecuali dengan menyebut lafadz Allah, atau salah satu nama-Nya, ataupun salah satu sifat-Nya.


contoh : aku bersumpah dgn nama ALLAH/ aku bersumpah dgn sifat ARRAHMAN/ aku bersumpah dgn nama ALLAH yg ARRAHMAN.


selain dari diatas sumpah tidak sah dan tidak dikira sebagai SUMPAH. 


sumpah selain nama ALLAH :


-Dari Ibnu Umar ra, ia berkata: Saya mendengar Rasulullah saw bersabda, “Barangsiapa bersumpah dengan (menyebut nama) selain Allah, maka sungguh ia telah kafir atau musyrik.”


contoh : aku bersumpah dgn nama BAPAK AKU / aku bersumpah atas nama PEMILIK UNTA ini / 


langgar sumpah (kaffarah yamin) :


wajib keatas orang yg bersumpah (halif) untuk membayar kafarah yamin jika dia melanggar sumpah dgn apa yg dia sumpah.


Allah swt berfirman:


“Allah tidak menghukum kamu disebabkan sumpah-sumpahmu yang tidak dimaksud (untuk bersumpah), tetapi -Dia menghukum kamu disebabkan sumpah-sumpah yang kamu sengaja, maka kafarah (melanggar) sumpah itu ialah memberi makan sepuluh orang miskin, yaitu dari makanan yang biasa kamu berikan kepada keluargamu, atau memberi pakaian kepada mereka atau memerdekakan seorang budak. Barangsiapa tidak sanggup melakukan yang demikian itu, maka kafarahnya puasa selama tiga hari. Yang demikian itu adalah kafarah sumpah-sumpahmu, bila kamu bersumpah (lalu kamu melanggar).” (QS al-Maa-idah: 89).


Barangsiapa yang melanggar sumpahnya, maka kafarahnya salah satu dari tiga bentuk kafarah  yg ALLAH telah dtgkan dari firmannya :


1.Memberi makan sepuluh orang miskin makanan yang biasanya kita berikan kepada keluarga kita.


2.Atau memberi pakaian kepada mereka.


3.Atau memerdekakan seorang budak.



-Kemudian barangsiapa tidak mampu melaksanakan salah satu dari tiga bentuk di atas, maka kafarahnya harus berpuasa tiga hari. Tidak boleh membayar kafarah dengan jalan berpuasa selagi mampu melaksanakan salah satu dari tiga bentuk kafrah diatas itu.


penerangan yg ringkas ini dpt difahami secara keseluruhan kerana ini basic dlm PERLAKSANAAN SUMPAH mengikut syariat islam.

p/s: doakan aku INSYAALLAH 31 MAY ni aku exam untuk madah FIQH SYAFIE dan PERKARA diatas adalah salah satu topik dlm tajuk perbincangan dlm fiqh syafie...sebenarnya banyak lagi perbincangan..tp pembacaan begini seeloknya menyenangkan org nak faham,,,minta maaf segala kekurangan! PRAY FOR ME!!!



Friday, May 25, 2012

sepanjang mencari tarbiah dari budak 'BERDOSA'

syukur padaMU atas segala kenikmatan dan kebahagiaan yg telah ENGKAU kurniakan kepadaKU bermula lahirku hingga kini aku masih lagi bernafas dan aku bersyukur pada MU YA ALLAH.


dulu, aku tiada sesiapa disekeliling hanya berteman titik noda dalam diri. aku terlalu hina sehingga aku tersa diri tidak ada lagi pengharapan yg boleh aku teruskan kehidupan. aku terlalu kotor sehingga tidak dapat lagi memlihat cahaya yg dapat memberi simbahan nurcahaya pada hati.

aku duduk dan duduk kaku tanpa bergerak hati ini walaupun untuk seinci. 

manusia tidak lagi aku percaya dan kawan tidak lagi menjadi teman. aku buta tidak derita sehingga tidak nampak lagi kebaikan. hati ini senantiasa mendorong dilorong gelap yg sering memanggil diriku untuk bersama lorong itu.

ya, pernah aku cuba untuk berubah namun perubahan itu hanya sia2 dan aku sendiri tertangkap diri dgn mainan jiwa  yg terlalu sakit sehingga memaksa diri untuk menghentikan. terlalu bodoh ketika itu sehingga menjadi nafsu sebagai raja. kadang2 aku tidak merasakan kesalahan itu pada aku tapi aku salah kan kawan2 yg tidak mahu aku bersama mereka untuk berubah malah mereka sering mencaci dan menghina tanpa sekelumit harapan mereka berikan untuk aku mencari sinar cahaya.

benarlah sekian lama aku menjauhkan diri dari ALLAH semakin aku buta dari melihat KEKUASAANNYA. aku kecewa dgn diri sendiri dan semakin aku kecewa semakin itu aku lupa untuk mengingatiNYA. SOLAT dan DOA aku tinggalkan demi kebahagian gelap aku sendiri. benarlah AKU MANUSIA HINA!

HARI semakin berganjak tahun silih berganti kini usia TARBIAH telah menjangkau 6 tahun dibumi barakah dgn barakah nabi2 terdahulu. dlm usia itu aku tidak nampak melainkan jiwa TERPAKSA mengikut rentak yg telah diaturkan namun aku cuba fahami dan aku cuba selami. aku tahu memang terlalu jauh dan tersangat jauh dari kehidupan yg terdahulu namun aku cuba cekalkan hati untuk mencari TARBIAH itu. 

aku pernah tewas dgn TARBIAH dan aku pernah GAGAL namun aku terus usaha dan usaha. aku percaya  mencari nur ILLAHI memerlukan seribu satu rintangan dan aku perlu harungi ujian PENGHINAAN dari mereka diluar sana yg tidak tahu JIWA aku perlukan ROHANI dan TARBIAH. aku kecewa dan hampir futur dgn diri.

aku bersujud!

kini, jiwa semakin tenang dan aku tidak lagi akan kembali ke lorong itu walaupun lambaian lorong sering memanggil untuk bersama meraka. aku perlu kuat dan aku perlu thabitkan hati untuk teruskan dgn TARBIAH ini.

dulu aku tidak pernah merasakan kawan itu penting dan aku sendiri tidak percaya yg kawan itu boleh memberi satu suntikan TARBIAH. aku percaya KAWAN DAN SAHABAT adalah penguat untuk diri untuk terus berubah. selama ini aku hanya memandang mereka dgn pendangan yg SINIS dan tiada apa yg mereka boleh lakukan untuk aku berubah namun aku silap! TARBIAH mereka buat aku terus tergerak dan aku perlu mengikut mereka tanpa perlu merasakan kesangsian. benar! 

aku seakan tenang ketika ini dan jiwa kembali terisi dgn ROHANI. aku bersyukur ALLAH campakkan aku dibumi barakah ini selama 6 tahun walaupun kelewatan menerima TARBIAH namun aku tetap bersyukur ALLAH telah bukakan pintu ini. 6 tahun bersama TARBIAH dan tahun ke ENAM itulah aku mengerti kenapa aku diletakkan disini! 

alhamdulillah, 

aku mengharapkan doa dari kalian untuk aku terus ISTIQOMAH pada jalanNYA.

aku dedikasikan syukur dan TERIMA KASIH kpd mereka yg disayangi selama aku dibumi TARBIAH ini, TANPA mereka mungkin aku masih sama dilorong itu dan tanpa meraka mungkin SIA2 aku hidup dibumi barakah ini.

syukran to MAK ABAH dan ADIKBERADIK yg hantar ku kesini untuk ditarbiah dan berubah menjadi lebih baik dan taat kpd org tuanye. 

syukran juga pada ahli bait : MARUL, NAIM, YASSIER, ZAMAN dan GHAZALI tanpa  mereka aku kesunyian sendirian dan sebab mereka aku tahu nilai kawan sebenarnya.

syukran kpd seseorang yg sering buat aku rasa malu dgn akhlaknya yg terlalu baik buat aku kagum HAZAZI. sebb hazazilah aku menjadi kuat untuk terus berubah.

syukran juga pada mereka yg aku anggap adik yg sering buat aku selesa dan mendengar masalah walaupun kdg2 itu masalah itu x dpt untuk diselesaikan tapi aku bersyukur ada tempat mengadu, thanks MUHAMAD AMIN SHAHRIL DAN HISYAM MAHADI.

dan syukran KPD SEMUA......
 

Thursday, May 24, 2012

making donut!!! superb!!! perfect!!!

selepas dibiarkan selama 30minit

panas minyak

gebu x?

menanti turn..

follow turn by turn!!!

yg siap disusun dlm tray.

gula aisin

sejukkan sekejap

perfect!!

resepi donut gebu :

tepung gandum
yis atau mauripan
susu serbuk 2 sudu
telur 2 biji
marjerin atau badalnya minyak
garam secukup rase

cara making donut gebu:

a)bancuh yis sehingga berbuih
b)campurkan tepung, telur, marjerin atau minyak, susu serbuk dan garam.
c)campurkan bahan a dan b satu bekas kemudian uli sehingga tangan anda tidak melekat.
d)bentukan doh sesuka hati anda
e)peram selama 30 minit
f)apalagi lah!!!
g)mmg gebu beb!
h)sapukan dgn gula atau apa manisan yg korg suke strawberry ke or chocolate ke or ape2 la,,yg pntg jgn sampai potong kaki!!!


????????

sometime i felt like im falling in love with someone but unfortunetly i cant.

aku pernah terpifikir kenapa aku tidak boleh but i masih x jumpa jawapan dari persoalan kenapa?

jika ikutkan nafsu siapa tidak mahu wanita cantik but jiwa sendiri masih tidak punya hati untuk bersama sicantik manis pujaan lelaki malaya.

perlu ke aku istikharah?

i should be atleast once!

i try n i try harder but i still x jumpa. my answer is MAYBE ALLAH know why?

im looking myself  ' ya, i deserve it!! '

diri sendiri masih tidak yakin malah diri sendiri masih bergelut masalah dgn diri sendiri.

mana mungkin untuk bercinta jika diri sendiri masih tidak cukup ilmu didada.

ya!! to me untuk bercinta mesti ada ilmu.

klu x de,,u fail!!!!

Wednesday, May 23, 2012

mode today!!!

speechless


makan hati


merajuk


sensitif


inilah jiwa lelaki yg kdg2 merasakan seperti wanita merasa..


now AKU MERAJUK..tidak salah kan!

Friday, May 11, 2012

my birthday picture...simple!!


 thanks to nuar
Posted by Picasa

Thursday, May 10, 2012

today my bufday!! alhamdulillah!!!

bila makin bertambah usia
makin kurang hidup dunia.

mati adalh sebaik tempat untuk dekat dgn ALLAH...begitulah KELAHIRAN JDKAN IA SEBAGAI SATU PROSES hampir kematian.

umur semakin pendek hampir kematian. sebelum berlalu tempoh yg bakal pendek dan pendek, bersegeralah kita TAUBAT mohon keampunan selagi pintu TAUBAT itu luas...

syukran EMAK lahirkan insan yg dari tidak tahu tiba sudah wujud dgn kasih sayang.

thank ABAH who support me dari kecil hingga dewasa.

thanks juga to my siblings kak long along bangah kak ngah kak lang kak uda bang uda bangdak bangjang bangteh kaktam n liza yg sentiasa tidak jemu melayan kerenah aku yg sgt2 teruknya.

thanks to my friends selalu berdamping tika susah dan senang.

aku mengabadikan 2 teman yg aku menganggapnya sebagai adik MOHD HISYAM MAHADI DAN MUHAMMAD AMIN SHAHRIL yg byk berdamping sepanjang perkenalan kita. hope ALLAH give both of u najah exam tahun ni. ilove u...dan juga kpd adik2 yg lain turut najah bersama( banyak nama nk tulis )

juga teman serumah YG SELALU bersama 6 tahun TANPA henti penat mendengar kecerewatan aku yg tersangat cerewet. MAY ALLAH bless u KAMARUL NAIM ZAMAN YASIER JALAK. IM HAPPY WITH U.

im happy n sedih....

thanks my friend even KORG X BACE tapi aku senantiasa ingat korg dlm hati ini sehingga aku kawin dapat anak cucu mati akhirat syurga...insyaalah..i love u all!!!

Wednesday, May 9, 2012

SAD...


aku tidak tahu mengapa dan sering ianya terjadi pada aku sendiri yg mana kadang2 aku sendiri tidak mampu untuk menghadapinya.

kawan?

aku tiada sesiapa disisi, aku hanya hidup bersendirian diperantau tanpa aku ditemani hakikat kawan itu sendiri.

aku punya kawan tapi aku merasakan seolah aku bersendirian. aku tiada teman untuk aku bualkan aku tiada teman untuk aku bicarakan masalah. aku tiada sesiapa.

aku sekat segala kasih sayang demi aku sendiri tidak mampu untuk mempercayai sesiapa sahaja mereka yg berada dikeliling aku sendiri.

mungkin itu silap aku! ya mmg silap aku yg masih tidak terbuka untuk percaya kata manusia. boleh saja apa meraka kata adalah salah dan aku sendiri tidak pernah ambil peduli.

aku bosan!

aku mencari siapakah TEMAN baik untuk diri ini yg sombong. aku temui walaupun begitu berjaga untuk tidak menyerahkan segala kepercayaan aku kepadanya.

begitu baik padaku tanpa sedikit aku meragui keikhlasan sepanjang kami mengenali selama 3 tahun. mulanya aku sendiri tidak percaya hidup aku sudah punyai teman yg terlalu aku sayang sehingga aku sendiri tidak mahu melepaskan nya.

aku kejam.

mmg aku kejam sehingga aku tidak mahu dia jauh dari aku yg mana aku sendiri perlukanya sepanjang diri aku yg yg bermasalah.

setiap waktu kami berjumpa bukan kerana perjumpaan yg sia2 tapi kadang2 dia tempat aku mengadu dan dia tempat aku gembira walhal aku tahu aku mempunyai kawan yg ramai tapi bagi ku dia adalah kawan dan adik yg tidak pernah aku lalui hidup bahagia dan terisi begini.

aku sendiri takut akan kehilangan nya tapi bila aku berfikir sejenak AKU KEJAM dan aku sepatutnya perlu rasa hidup bersendirian tanpa teman. aku tidak perlu bergantung harap dgn teman yg rapat. aku perlu belajar hidup sendirian!

aku duduk dihadapan pc ini hanya satu aku mahu luahkan AKU TERPAKSA BELAJAR HIDUP SENDIRI WALAUPUN KAWAN MENGENALI AKU SEBAGAI SEORANG YG BERDIKARI. aku terpaksa dan aku terpaksa dan jika ianya berterusan bagaimana aku mahu hidup dimalaysia kelak?

mode : SEDIH.

Tuesday, May 8, 2012

jgn risau jika jodoh masih belum kunjung tiba...


Surat Asy Syuura Ayat 11 Allah SWT berfirman :


(Dia) Pencipta langit dan bumi. Dia menjadikan bagi kamu dari jenis kamu sendiri pasangan-pasangan dan dari jenis binatang ternak pasangan- pasangan (pula), dijadikan-Nya kamu berkembang biak dengan jalan itu. Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan Dia, dan Dia-lah yang Maha Mendengar dan Melihat.


menunggu jodoh itu bukan seperti menunggu bulan jatuh keriba. bulan bila jatuh keriba makanya mati.


asyik kali kita mendengar kenapa dan sebab KENAPA AKU MASIH TIDAK KETEMUI CINTA? persoalan itu memang ada jawapan tapi bukan bermakna kelambatan itu penyebab kita harus berputus asa.


pernahkah kita melihat dirI sebelum mempersoalkan tentang JODOH?


ALLAH mengaturkan kehidupan mengikut aturan yg terbaik bagi setiap manusia yg fitrahnya mahu menampakkan kesempurnaan dalam kehidupan. kelewatan jodoh bukan bermakna kecintaan ALLAH pada kita semakin berkurang namun punca sebab perlu dilewatkan jodoh itu sendiri! 


takrif lewat jodoh itu bukan pula mengambil masa yg lama sehingga andartu atau pun sebaliknya tapi kelewatan itu mengikut perancangan seseorang yg mana ketika itu dia memerlukan jodoh agar perancangan nya mengikut aturan yg telah ditetapkan. 


disini beberapa perkra yg boleh dikongsikan dgn persoalan persoalan manusia yg sering melihat perkara ini penyebab kepada kurang keyakinan dan futur pada diri sendiri.


1) belum redha dan ianya kasih sayang ALLAH.


melihat keadaan ini ALLAH lebih berhak akan keputusan yg telah dicatitkan pada catatan di luh mahfuz pada setiap kehidupan HAMBANYA. kemungkinan yg boleh diandaikan, boleh jadi ALLAH mahu kita lebih bertanggungjawab atas urusan peribadi yg mana kita sendiri masih tidak dpt menguruskan nya secara syumul ( sempurna ). sembahyang tidak cukup, tidak melaksanakan tanggungjawab sebagai ketua keluarga yg baik dan banyak lagi. disini bukan bermakna ALLAH tidak redha tapi kasih sayang ALLAH itu yg mahu melindungi diri kita dari sifat yg negatif sebelum masuk gerbang perkahwinan.tanggungjawab menjadi ketua keluarga bukan mudah dan mmg mudah untuk melafazkan akad nikah tapi tanggungjawab selepas itu yg ALLAH tekan kan dari segala aspek. 


2) sabar dan usaha


memang manusia itu perlu sabar dalam menghadapi tekanan tapi bukan sabar yg boleh menggerakkan diri pada pasrah tapi sabar yg mana diri kita perlu lebih berusaha untuk mendapat cinta yg sempurna dgn mengikut lunas2 agama. kesabaran beserta redha ALLAH itu akan menatijahkan suatu kesempurnaan yg telah ditetapkan ALLAH dgn kesempurnaan yg hakiki bg hambanya yg bersabar dan terus berusaha untuk menjadi baik dan insyaallah nilai tambah keatas perubahan akan mendapatkan jodoh yg baik dari PEMBERI YG TERBAIK. 


perlu mengambil perhatian jika sifat sabar itu tidak ada pada diri makanya diri sendiri akan terjebak dgn perkara maksiat yg mana maksiat itu mengundang keseronokan yg sementara dari keseronokan yg kekal dari allah.Ingat setiap amal baik dan buruk sekecil apapun akan mendapat balasan dari sisi Allah SWT.


3) rebut cinta ALLAH.


sebelum mencari cinta manusia tanya pada iman dan tanya pada nafsu. sejauh mana perjalanan hidup sepanjang mencari cinta manusia adakah cinta ALLAH sudah berada pada hati atau cinta manusia semata-mata? bila sudah kita capai CINTA ALLAH makanya urusan cinta manusia akan lebih mulia tanpa sedikit calar dlm perhubungan. jika semata-mata cinta itu untuk manusia,  terdapat satu titik yg tidak selari dimana titik cinta itu tidak seimbang diantara 2 paksi. pastikah hubungan tanpa cinta ALLAH akan lebih bahagia? masalah ? cerai? dan sebaginya. rebutlah cinta ALLAH terlebih dahulu sebelum merebut cinta manusia. lengkap diri dgn ilmu dan perbaiki diri dgn sifat mahmudah dan jauhkan dari sifat mazmumah.


4) doa


"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu." (Surah Ghafir ayat 60)




Al Quran Surat Al Baqarah Ayat 186:


Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku)


jika doa pun malas macam mana ALLAH nak perkenankan apa yg kita hajati! berdoalah setelah kita berusaha, disitu ada kemanisan yg mana kita sendiri tidak tahu apa yg kejutan yg ALLAH berikan sehingga kita sendiri tidak mengjangka kejutan itu. kita hajati wanita wanita solehah tapi ALLAH bg lebih dari solehah tambah cantik!


5) tawakal


ALLAH mengetahui apa yg baik dan buruk pada diri makanya setelah berdoa dan berusaha bertawakal pada ALLAH dan percaya qada dan qodar atas ketentuan yg ALLAH tetapkan pada setiap dari kita.  jgn pernah berputus asa kerana setiap ketetapan dan ketentuan itu ada sebab dan musababnya. ALLAH mengetahui segalanya tentang kita dari kita sendiri.




kita harus sedar siapa kita untuk mendapatkan yg terbaik jika kita sendiri tidak baik. maka dengan persoalan2 yg dinyatakan sudah pasti untuk setiap seorang dari hamba ALLAH perlu berusaha menjadi yg lebih baik untuk mendapatkan kehidupan yg mawaddah warrahmah. 


jelas dari firman ALLAH : 


“(Lazimnya) perempuan-perempuan yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.”~an-Nuur;26.

Saturday, March 3, 2012

qiamullail dan isinya.

qiamullail dan isinya.

Firman Allah Taala :

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَكَ عَسَى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا

(الإسراء : 79)

Maksudnya : Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.

kelebihan :

وَعِبَادُ الرَّحْمَنِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلَى اْلأَرْضِ هَوْنًا وَإِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَاهِلُونَ قَالُوا سَلاَمًا , وَالَّذِينَ يَبِيتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَقِيَامًا ,

(الفرقان :63-64)

Maksudnya : Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun, dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini; Dan mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang tekun mengerjakan ibadat kepada Tuhan mereka pada malam hari dengan sujud dan berdiri,

Berkata Salman Al-Farisi : Rasulullah SAW. telah bersabda Maksudnya :

"Hendaklah kamu mengerjakan Qiamullai, kerana iaitu ibadah kelaziman orang-orang soleh sebelum kamu dan juga menghampirkan kamu kepada Tuhan kamu, yang mengkafaratkan bagi kesalahan-kesalahan, mencegah dari berbuat dusta dan membuang penyakit dari tubuh badan".

waktu :

Sembahyang malam itu harus dikerjakan, sama ada pada awal malam, di tengah-tengah malam atau di akhir malam.

dari Abi Hurairah (RA) beliau berkata bahawasanya Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud :

"Allah Azzawajalla turun pada tiap-tiap malam ke langit dunia ketika tinggal satu pertiga malam yang terakhir , maka ia berfirman : " Sesiapa yang akan berdoa kepada aku akan aku perkenankan. Sesiapa yang meminta ampun kepada aku akan aku ampuninya". (Al-Bukhari)

rakaat :

Sembahyang malam itu tidak ada baginya bilangan rakaat yang khusus.

Diriwayatkan daripada Ibnu Abbas RA katanya : Rasulullah SAW telah menyuruh kami mengerjakan sembahyang malam dan baginda menggalakkannya sehingga ia bersabda : "Hendaklah kamu mengerjakan sembahyang malam itu walaupun satu rakaat". (Al-Tibrani)

tempat niat :

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

"Barangsiapa tiba di hamparan tempat tidur serta ia berniat hendak bangkit mengerjakan sembahyang malam tetapi dia dikalahkan oleh matanya- Yakni terus tertidur-sehingga waktu subuh, maka dituliskan baginya (pahala) apa yang ia niatkan, dan tidurnya itu pula merupakan sedekah kepadanya daripada Tuhannya". (An-Nasai dan Ibnu Majah)

hukum :

Sunat Muadkadah

dalam hadis Muslim : Seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah SAW : Sembahyang apakah yang terafdhal selain dari sembahyang fardhu? Jawab baginda : "Sembahyang Malam"

penutup :

berdoa dan menangislah dihadapan ALLAH..MOGA disana terdapat keberkatan dan keampunan.

Friday, January 27, 2012

AKU TERFIKIR SAHAJA....

aku terfikir bagaimana ketika tua kelak. 


benarkah aku bermuka kerepot yg hilang seri hensem yg dicanang ketika ini atau aku sendiri masih tidak pasti dan pastinya nama kekal cuma panggilan berubah.

abi!!! papa!!! abah!!! ayah!!! uncle wan!!! pak cik wan!!! ammu wan!!! ( i refer papa-uncle ) 

aku menginginkan waktu itu dan aku masih menunggu didalam kesempatan ataupun tidak. 

ya, jika sempat aku sendiri terfikir apakah aku sendiri mampu memberi satu pulangan yg baik kepada generasi anak muda akan datang?

aku begitu takut dan aku sendiri tidak mengagak apa bakal berlaku kehidupan itu. 

terfikir! kenapa perlu aku berfikir sedang aku tidak perlu kearah itu dan ianya sangat jauh dan jauh...

kepentingan HANYA KINI!

TERfikir juga, adakah aku akan mendabik dada menjadi seorang yg tua pada yg muda?

aku fikir tidak dan tidak sama sekali kerana tua aku adalah untuk mereka yg perlukan pengajaran dan pengalaman ketuanku.  

aku harap ia benar dan perlu serap sebanyak yg mungkin untuk bergerak ke suatu destinasi yg jauh itu.

kadang2 dalam kehidupan perlu adanya AKU TERFIKIR!!!

P/S: jgn mendabik dada jika anda seorang citizen yg SENIOR TUA....

Saturday, January 21, 2012

abah aku dari benihmu....aku besar kerna susumu...

video



ayah, aku dari benih mu...
ibu, aku dari susu mu...
halalkan diriku bersamamu ...
hingga mati menjemputku...


aku masih teringat dan masih menitiskan airmataku bila mengenangkan pengorbanan kedua ibu bapaku, satu persatu aku singkap memori bersama mereka dan kini mereka senantiasa dihati ku dan tetap dihati sehingga nyawaku dihujung waktu.

airmata ku keguguran dan terus membasahi bumi ALLAH dan BUMI itu menjadi saksi betapa aku bersyukur dikau hadirkan mak dan abah disisi ketika aku susah dan senang.
mak, aku masih terngiang dan terlalu sedih jika aku ingat kembali pada waktu aku menengking mu dan ketika itu aku tahu betapa pedihnya hati mu bila anak yg dikau sanjung menjadi anak seperti yg dikau sendiri tidak pernah duga. ya allah! ibu ampunkan lah dosa ku ini. aku mengharapkan redha mu ibu.....

mak, aku menyesal atas kebiadapan ku, aku menyesal mengguris hati mu sedangkan aku tahu ketika aku kecil dikaulah yg membelai rambutku disikat kemas, bedak dari tangan mu mencantikan wajah ku ketika aku kaki langkah kesekolah. engkau menciumku ibarat bayi yg bersih dan dengan penuh keikhlasan kucupan sayang didahiku. 

mak, aku tahu segala kebiadapan ku terhadapmu telah dikau maafkan dan keampunan mu itu adalah nikmat yg besar buat anak seperti ku.  mak aku takut jika kemaafan itu tidak sampai kepadaku. aku terfikir bagaimana kehidupan ku sekarang? mak aku bersyukur dilahirkan dari zuriatmu. aku bersyukur pada mu ya ALLAH kerana ENGKAU berikan seorang ibu kepada ku. 

abah, peristiwa ini adalah saat tidak pernah aku lupakan dan peristiwa  ini pencetus untuk aku terus semangat menimba ilmu ALLAH. aku tahu kita bukan dari keluarga yg senang dan aku terima dan bersyukur segala kenikmatan yg kau curahkan pada kami sekeluarga. abah! aku tahu kau  masih teringat ketika mana engkau tiada duit untuk membayar tambang bas bulanan dan kami tiga beradik dihalau  dari menaikki bas dan ketika itu aku terlalu sedih dan terlalu kecewa kenapa kami yg susah diperlakukan sebegitu rupa tapi aku tidak putus asa dan semangat untuk kesekolah ku teruskan jua. kami bertiga berjalan kaki pulang ke rumah dan meminta abah hantar ke sekolah dan ketika itu aku berat untuk mengungkap perkataan "abah boleh tak hantar ke sekolah naik motor" dalam keadaan abah tidak sihat. abah kumpulkan kekuatan ddlm keadaan tidak bermaya untuk menghantar kami kesekolah. abah, aku terlalu sayangkan dirimu dari diri ku sendiri. tiada abah setabah abah untuk menyara kami sekeluarga dgn hanya bekerja sebagai pelombong biji timah.

memori indah ketika susah itu adalah kenangan yg terindah yg kau curahkan kepada aku. pernah suatu ketika abah tak ada duit untuk berikan duit belanja ketika melangkah kesekolah. aku hanya senyap dan tidak pernah meminta. aku tahu abah akan carikan duit untuk kami berbelanja ketika rehat. aku hanya mampu melihat kawan2 sekelas berehat dan aku hanya menunggu sama ada abah hantar atau tidak tapi aku hanya terus membisu dan senyap menahan lapar walaupun ketika perutku memulas sakit tapi aku hanya diam membisu menahan airmata dari terus jatuh. aku tahu rezki ketika itu tiada. aku redha dan terus membisu. sedih ya memang sedih namun kesusahan itu bukan penghalang untuk aku teruskan belajar. banyak perkara kau ajarkan kepada aku ketika zaman kecilku.

akak dan abang ku, aku bersyukur diberikan kekuatan dari kalian yang sentiasa memahami keadaan ku disini. aku bersyukur. saat ketika kalian mendiamkan kesihatan abah, aku sudah mengagak yg sebenarnya abah jatuh sakit dan kalianlah yg banyak menemani abah ketikan kalian tidak pernah sekali memberitahu kesihatan abah pada aku ketika itu. kalianlah banyak bertungkus lumus berulang alik dari hospital ke rumah dan berselang seli menjaga ayah sehingga ada diantara kalian berhenti kerja. waktu itu kalian masih mendiamkan tentang kesihatan abah terlentang sakit dari pengetahuan ku agar aku tumpu penuh perhatian terhadap study. alhamdulillah, aku bersyukur dan kini kesihatan abah berunsur pulih namun aku terfikir sejenak apakah jasa aku terhadap abah? kepada ibu ? kepada kalian? aku berfikir dan terus berfikir. 

sedih bila aku mengenangkan setiap saat detik kehidupan yg pernah aku lalui sepanjang 25 tahun ini. masa kian berubah tahun silih berganti namun aku masih terfikir bilakah jasa2 kalian dapat aku balas. jiwa ku kini hanya untuk kalian dan aku tidak sanggup untuk meninggalkan kalian dan kalian lah tempat pertama dihati  tiada kedua dan tiada ketiga. kebahagian aku hanya terletak pada kalian. hidup aku hanya untuk kalian. 

aku bersyukur padamu YA ALLAH diatas nikmat kesenangan yg ENGKAU berikan pada kami. ENGKAU berikan kebahagian yg berganda kepada kami. ENGKAU LAH menyatukan hati kami agar setiap saat dan detik itu menjadi sejarah dann pedoman untuk hidup kami. YA ALLAH ENGKAU berkatilah MAK DAN ABAH aku...ENGKAU lindungilah MEREKA dari segala kesusahan dan keperitan. ENGKAU tempatkan lah MEREKA ditempat BERSAMA PARA SOLIHIN KETIKA MEREKA MENINGGALKAN KAMI KELAK,,YA ALLAH,,,


ROBBIGHFIRLII WALIWAALIDAYYA WARHAMHUMAA KAMAA ROBBAYAANII SHOGHIIROO



“ Ya ALLAH, ampunilah dosaku dan dosa ayah ibuku, sayangilah mereka sebagaimana mereka menyayangiku sewaktu aku masih kecil ”.....


" TIADA YG BERNILAI SELAIN KASIH SAYANG KEDUA ORANG TUA KITA"


P/S: hayati dan cuba kita menghayati apakah kita sempat berbakti untuk meraka......apakah kita mampu untuk memandikan mereka ketika matinya mereka? kini..marilah bersama menghayati sorotan video ini...


sorotan video ust don dan ust azhar idrus









Thursday, January 12, 2012

aku dikabus malam....

aku...


berjalan dlm sejuk tanpa otak berfikir,,, tidak mahu berfikir,,,aku mahu berjalan seolah aku dlm emosi yg kegilaan,,,mungkin ya aku gila jika aku sendiri tidak pernah berfikir.


sejenak...


aku memerhati kan meraka yg duduk dlm kabus malam yg terlalu dingin buat hati aku tertanya,,kenapa mereka disitu?


ya, inilah suratan takdir mereka yg hidup dlm ketiadaan sesiapa disisi namun aku bangga merekalah pencetus untuk aku berusaha dan bersemangat,,,tapi tidak kekal untuk aku jadikan mereka sebagai idola pencetus resolusi minda aku sendiri?


siapa meraka?


itulah meraka ARAB...aku bangga kadang2 aku sendiri menolak kebanggaan aku kepada penghinaan yg mereka sendiri lakukan. 


benarkah meraka?


ya,,,itulah meraka yg membawa jiwa2 manusia sentiasa berfikir dan terus berfikir agar aku tidak gila ditelan gaya pemikiran yg songsang. siapalah aku dan meraka hanya IMAN menjadi tanda tinggi darjat aku dan mereka. IAMAN AKU? hanya aku dan RABB yg senantiasa berkomunikasi satu jiwa bertemu TUHAN NYA mengetahui siapakah aku? bagaimana IMAN ku?

p/s: jgn menilai jika sendiri tidak pernah tahu selepas penilaian itu selepas berfikir...

Wednesday, January 11, 2012

luahan aku.....

aku bingung tidak terkata,

kenapa ini terjadi pada diri aku dan acapkali melelapkan mata aku seolah mendengar esak suara perempuan itu.

aku terus akui tanpa alasan yg aku sendiri tidak perlu.

sejenak aku dalam kamar dgn mata tidak mampu untuk ditutup walaupun dipaksa erat, namum suara petang itu buat aku terlalu rasa bersalah dan inilah pertama kali aku mendengar tangisan seorang wanita.

"ana minta maaf dan ana tidak mampu untuk mengatakan kebenaran nya dan kita terpaksa membawa haluan yg sepatutnya dicipta kita berdua namun ana minta maaf" perasaan aku melafazkan kalam derita menjatuhkan airmata jernih aku sendiri walaupun aku sendiri tidak mampu untuk mengucapkan pada wanita yg sebaik dipandangan mata ku sendiri.

jika keadaan mampu diubah mungkin tetap bersama dia namun hakikat aku sendiri harus terima dan hakikat yg sebenarnya aku sendiri telah melukai hatinya. memang benar aku manusia yg zalim dalam bercinta sehingga mampu melukai hati wanita itu.

wanita sebaik dia tidak pantas untuk aku bersamanya dan tidak layak bersuamikan nya dan aku yakin memori bersamanya walaupun tidak pernah bertemu, walaupun jarang menitip mesej, namun bg aku dia wanita yg sgt setia, kuat dan sering memberi semangat ketika aku lemah, sedih dan dia lah tempat aku berkongsi kegembiraan.

"ustaz, ana ada hadiah untuk ustaz! nnt bukak kertas yg warna biru yg terselit dlm buku yg ana bg kat ustaz tadi" msg itu masih aku simpan dan semalam aku sudah men delete nya, itulah kertas SELAMAT HARI LAHIR USTAZ dan terselit kalam2 ingtan dari quran buat aku. ketika itu aku hanya merasakan hanya seorang adik dan seorang abang yg hanya berkenalan dilaman sosial sebagai wasilah untuk bertanya kan pendapat dan juga hal2 berkaitan pelajaran dan tidak  lebih dari itu.

setiap hari aku menduga perasaan aku sendiri siapakah wanita berpurdah itu? dan aku mula terpikat dan menyukai perawakannya. namun ke egoan aku tertunduk bila aku sendiri mengataan aku suka padanya.

namun kini tiada yg menduga dan aku sendiri tidak mahu diduga tapi hakikat aku sendiri harus berbuat demikian untuk wanita itu terus menjalani kehidupan dgn lebih baik dan aku hanya mendoakan kebahagian wanita itu disamping aku mahu wanita itu bertemu dgn seorang lelaki yg soleh dan lebih baik dari aku sendiri.

ana minta maaf dan ana sendiri faham jika tidak mahu memaafkan ana. selama ini ana banyak menduga walhal ana sendiri menyukai tanpa disedari. kini ana terpaksa bukan bermaksud ana melarikan diri kesalahan dan kekurangan pada diri ana dan biarlah sebab itu menjadi penyebab kepada keterpaksaan ana untuk melakukan tindakan yg ana rasa amat memeritkan. ana minta maaf dan ana minta maaf.

buanglah segalanya ke sungai nil agar biarkan memori itu terus dibawa arus.



p/s: cinta berputik tp kembangnya kadang2 menampak ketidak seimbangan namun hakikat hidup tiada siapa menolak takdir....


aku dan manusia perlu faham!

manusia tidak pernah akan faham malah jika ada kefahaman itu sekalipun dan tidak dipersetujui hatinya maka manusia sedemikian merasakan tidak perlu faham. kefahaman tanpa nilai ibarat menilai sesuatu yg tidak berhagra seprti emas zhulian tampak cantik tapi nilainya tiada.

apakah penyebab manusia sukar untuk memahami?

“Aku tidak beharap kau memaafkanku, tetapi aku hanya mengharapkan kau mengerti”

ungkapan diatas adalah salah satu bagaimana orang  berfikiran tidak sealiran dgn kita tapi dia mahu untuk kita memahami dan mengerti dan cuba untuk kita selami. pernahkah kita selami? malah kita sendiri tanpa ada kefahaman apa yg dimaksudkan terus membabi buta menyerang tanpa hala tuju. apakah itu sudah menjadi suatu budaya?

setiap sesuatu apa yg cuba dimaksudkan ada magnet yg saling berlawanan antara satu sama lain. manakan boleh positif bertemu dgn positif melain positif dgn negatif. jika positif dan positif makanya dunia ini tidak akan berkembang dan duduk didlam kejumudan. itu lah sebab setiap sesuatu itu perlu ada berlawanan kerana setiap hasil yg berlawanan dari 2 pihak akan mendatangkan natijah yg terbaik.

namun pada hari ini, sesetengah manusia tidak menganggap keberlawanan antara dua pihak sesuatu yg sgt positif . malah meraka beranggapan perkara ini seperti jenayah yg tidak boleh dimaafkan.

sebagai contoh  isu mahasiswa di UPSI kita perlu faham dan kita selami kenapa perkara ini perlu terjadi. dan perkara ini ada pro dan kontra dan natijahnya akan mendatangkan suatu keberhasilan bg mahasiswa untuk terus berada dibawah bayangan demokrasi ketika muda dan bukan menyekat mahasiswa dgn sekatan AUKU. bukan untuk menafikan pandangan anak muda dan bukanlah menafikan peranan kerajaan. disinilah kerajaan perlu memahami dasar2 pandangan anak muda setelah sekian sekian lamanya mahasiswa berada telunjuk kerajaan. jika satu pihak sedar dan satu pihak tidak sedar bagaimana untuk berada pada tahap yg lebih baik melainkan dgn contoh di UPSI! BUKAN menyokong tapi faham kenapa?

baik dalam persatuan tidak kira persatuan induk atau badan2 pelajar atau ngo yg ada saling bertelagah jika pendapat tidak kene pada jiwa dan hati meraka. sepatutnya mahasiswa perlu bertindak bijak dan bukan bertindak dgn menunjukkan KEBODOHAN diri sendiri dgn  kenyataan-kenyataan yg yg meraka sendiri tidak faham kenapa? inilah kenapa setiap perkara itu tidak pernah selesai malah berjangkit sedikit demi sedikit dan akhirnya tiada jalan penyelesaian malah BODOH sseorang dr kedua belah pihak itu yg terkelihatan. siapa yg rugi? mereka dan persatuan2 mereka sendiri. inilah yg perlu dititik beratkan untuk meraka saling faham dan memberi kefahaman bukanya menolak kefahaman mereka dgn kenyataan2 yg tidak sewajarnya. jika salah tolong tunjukkan! jika jelas salah maka nya disitu perlu diberi perhatian dan tindakan supaya orang lain tidak salah seperti mereka.

akhirnya, marilah sama2 kita saling faham dan memberi kefahaman. bukan bermaksud memberi kefahaman itu mahu mereka berpihak pada kita tapi untuk mereka mengerti kenapa mereka perlu faham.


p/s: Di dunia ini ada lebih dari lima juta orang dengan pribadi dan watak yang berbezaa. Kesemuanya bermuara pada satu tujuan, yaitu kehidupan yang lebih baik. Namun, terkadang mereka terpaksa harus merugikan orang lain yg sedikit itu untuk mendapatkan kehidupan yang lebih baik untuk semua.

Kita adalah penilai terhadap diri kita sendiri dan orang lain....











 

Copyright © 2011 Reserved to adamhawa
Design with love by CikBulat