Tuesday, May 8, 2012

jgn risau jika jodoh masih belum kunjung tiba...


Surat Asy Syuura Ayat 11 Allah SWT berfirman :


(Dia) Pencipta langit dan bumi. Dia menjadikan bagi kamu dari jenis kamu sendiri pasangan-pasangan dan dari jenis binatang ternak pasangan- pasangan (pula), dijadikan-Nya kamu berkembang biak dengan jalan itu. Tidak ada sesuatupun yang serupa dengan Dia, dan Dia-lah yang Maha Mendengar dan Melihat.


menunggu jodoh itu bukan seperti menunggu bulan jatuh keriba. bulan bila jatuh keriba makanya mati.


asyik kali kita mendengar kenapa dan sebab KENAPA AKU MASIH TIDAK KETEMUI CINTA? persoalan itu memang ada jawapan tapi bukan bermakna kelambatan itu penyebab kita harus berputus asa.


pernahkah kita melihat dirI sebelum mempersoalkan tentang JODOH?


ALLAH mengaturkan kehidupan mengikut aturan yg terbaik bagi setiap manusia yg fitrahnya mahu menampakkan kesempurnaan dalam kehidupan. kelewatan jodoh bukan bermakna kecintaan ALLAH pada kita semakin berkurang namun punca sebab perlu dilewatkan jodoh itu sendiri! 


takrif lewat jodoh itu bukan pula mengambil masa yg lama sehingga andartu atau pun sebaliknya tapi kelewatan itu mengikut perancangan seseorang yg mana ketika itu dia memerlukan jodoh agar perancangan nya mengikut aturan yg telah ditetapkan. 


disini beberapa perkra yg boleh dikongsikan dgn persoalan persoalan manusia yg sering melihat perkara ini penyebab kepada kurang keyakinan dan futur pada diri sendiri.


1) belum redha dan ianya kasih sayang ALLAH.


melihat keadaan ini ALLAH lebih berhak akan keputusan yg telah dicatitkan pada catatan di luh mahfuz pada setiap kehidupan HAMBANYA. kemungkinan yg boleh diandaikan, boleh jadi ALLAH mahu kita lebih bertanggungjawab atas urusan peribadi yg mana kita sendiri masih tidak dpt menguruskan nya secara syumul ( sempurna ). sembahyang tidak cukup, tidak melaksanakan tanggungjawab sebagai ketua keluarga yg baik dan banyak lagi. disini bukan bermakna ALLAH tidak redha tapi kasih sayang ALLAH itu yg mahu melindungi diri kita dari sifat yg negatif sebelum masuk gerbang perkahwinan.tanggungjawab menjadi ketua keluarga bukan mudah dan mmg mudah untuk melafazkan akad nikah tapi tanggungjawab selepas itu yg ALLAH tekan kan dari segala aspek. 


2) sabar dan usaha


memang manusia itu perlu sabar dalam menghadapi tekanan tapi bukan sabar yg boleh menggerakkan diri pada pasrah tapi sabar yg mana diri kita perlu lebih berusaha untuk mendapat cinta yg sempurna dgn mengikut lunas2 agama. kesabaran beserta redha ALLAH itu akan menatijahkan suatu kesempurnaan yg telah ditetapkan ALLAH dgn kesempurnaan yg hakiki bg hambanya yg bersabar dan terus berusaha untuk menjadi baik dan insyaallah nilai tambah keatas perubahan akan mendapatkan jodoh yg baik dari PEMBERI YG TERBAIK. 


perlu mengambil perhatian jika sifat sabar itu tidak ada pada diri makanya diri sendiri akan terjebak dgn perkara maksiat yg mana maksiat itu mengundang keseronokan yg sementara dari keseronokan yg kekal dari allah.Ingat setiap amal baik dan buruk sekecil apapun akan mendapat balasan dari sisi Allah SWT.


3) rebut cinta ALLAH.


sebelum mencari cinta manusia tanya pada iman dan tanya pada nafsu. sejauh mana perjalanan hidup sepanjang mencari cinta manusia adakah cinta ALLAH sudah berada pada hati atau cinta manusia semata-mata? bila sudah kita capai CINTA ALLAH makanya urusan cinta manusia akan lebih mulia tanpa sedikit calar dlm perhubungan. jika semata-mata cinta itu untuk manusia,  terdapat satu titik yg tidak selari dimana titik cinta itu tidak seimbang diantara 2 paksi. pastikah hubungan tanpa cinta ALLAH akan lebih bahagia? masalah ? cerai? dan sebaginya. rebutlah cinta ALLAH terlebih dahulu sebelum merebut cinta manusia. lengkap diri dgn ilmu dan perbaiki diri dgn sifat mahmudah dan jauhkan dari sifat mazmumah.


4) doa


"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu." (Surah Ghafir ayat 60)
Al Quran Surat Al Baqarah Ayat 186:


Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah-Ku)


jika doa pun malas macam mana ALLAH nak perkenankan apa yg kita hajati! berdoalah setelah kita berusaha, disitu ada kemanisan yg mana kita sendiri tidak tahu apa yg kejutan yg ALLAH berikan sehingga kita sendiri tidak mengjangka kejutan itu. kita hajati wanita wanita solehah tapi ALLAH bg lebih dari solehah tambah cantik!


5) tawakal


ALLAH mengetahui apa yg baik dan buruk pada diri makanya setelah berdoa dan berusaha bertawakal pada ALLAH dan percaya qada dan qodar atas ketentuan yg ALLAH tetapkan pada setiap dari kita.  jgn pernah berputus asa kerana setiap ketetapan dan ketentuan itu ada sebab dan musababnya. ALLAH mengetahui segalanya tentang kita dari kita sendiri.
kita harus sedar siapa kita untuk mendapatkan yg terbaik jika kita sendiri tidak baik. maka dengan persoalan2 yg dinyatakan sudah pasti untuk setiap seorang dari hamba ALLAH perlu berusaha menjadi yg lebih baik untuk mendapatkan kehidupan yg mawaddah warrahmah. 


jelas dari firman ALLAH : 


“(Lazimnya) perempuan-perempuan yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang-orang (yang jahat); mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia.”~an-Nuur;26.

0 comments:

 

Copyright © 2011 Reserved to adamhawa
Design with love by CikBulat