Sunday, January 23, 2011

saw 1234567

aku tak de cite nk ceritakan sebb sibuk dalam rangka laghoh dengan cerita SAW si zalim yg dasyat...aku memang dari kechik suke watak2 zalim ni...tapi x semestinya aku zalim,,,se zalim-zalim aku zalim lagi kerajaan malaysia,,

betul ke aku dengar skg ni bawang merah naik sekali ganda,,dari 4 hinggit mendadak sampai kesepuluh hinggit.,..klu betul apa kejadahnya,,mmg kesian penduduk malaysia yg kaya harta tapi miskin dipandangan mata,,,kesian bg meraka yg berpendapatan rendah even seribu kalipun ttp juga berpendapatan rendah,,,bawah merah naik harga tapi ada ke masakan yg tak gune bawah merah? sup kosong harga 50 sen pun gune bawang merah,,,adoi yai,,,

aku kat mesir ni 10 hinggit malaysia dapat berkilo-kilo bwg bleh dpt sampai boleh wat kenduri beso2...aku klu ade kargo dh lama aku wat tijarah basol kat msia tu,,,hahaha,,,

aku tau ni pun tgk kat fb kwn aku.,.mmg terkejut ma...kesian giler aku kat org malaysia,.,,ape2 pun setiap satu ujian ada natijah nya sendiri,,kita saksikan kemudian apa yg bakal terjadi jika harga barang semakin mendadak,,,nasib baik la rakyat malaysia tak macm tunisia klu tak dah lama kerajaan skg tumbang/// apa2 pun aku puji dan salute kat tunisia coz perbuatan dorg lagi baik disudut agama,,,kerana menetang kezaliman dan kezaliaman itu jelas disudut syariat....

kenapa aku kaitkan kan movie saw dlm watak yg aku nak nyatakan, hanya satu "zalim" sangat melampau kezaliman sehingga tidak ade belas kasihan dan begitulah kehidupan kita seharian jika adanya perzaliman yg berlaku kat diri. anda zalim ke? ye sebenarnya kita zalim kat diri kita sendiri dengan memaksa diri dengan sepenuh paksaan itu melakukan larangan allah..betul tak? klu salah mmg aku salah la,,klu betul mmg kita semua betul la,,betul x,,,hehehe

Tuhan menganugerahkan kita pancaindera dan anggota badan seperti mata, telinga, lidah, tangan dan kaki. Kalau semua ini disalahgunakan dan digunakan dengan tidak mengikut kehendak Tuhan, maka kita telah melakukan kezaliman.

Mata melihat yang haram, telinga mendengar yang haram, lidah berkata yang haram seperti berbohong dan mengumpat, tangan berbuat yang haram seperti mencuri atau memukul orang dan kaki berjalan ke tempat yang haram, semua itu adalah kezaliman.

Semua anggota dan pancaindera mesti digunakan untuk membuat kebaikan dan berjuang ke jalan Allah. Orang yang tidak berjuang itu adalah zalim. Firman Allah SWT:

Maksudnya: "Jangan kamu campakkan diri kamu ke dalam kebinasaan (dengan tidak berjuang ke jalan Allah)." (Al Baqarah: 195)

jelas ayat diaats dengan zalim itu tidak terbatas atas perlakuan orang lain pada diri kita sedang dlm masa yg sama kita sendiri telah melakukan byk kezaliman pada diri tanpa kita sedari.

akhirnya, kempen jom jgn zalim!!!!!


p/s: entry ni terpacul kat otak sebb skg ni aku tgh nk abiskan cite saw 1234567,,,sebb aku suka cite berbentuk keganasan dlm kesakitan!


2 comments:

SyedGraphiX said...

cite ape tu ea

adam said...

saw tu cite seram aksi yg zalim,,mmg best giler pun,,entry just kaitkan pada diri kita je as a muslim..

btw just try find find at webset,,mmg best cite tu,,tapi kene thn la kapla,,

 

Copyright © 2011 Reserved to adamhawa
Design with love by CikBulat