Thursday, March 24, 2011

minta pendapat...

seorang kawan datang kepada ku sambil berkata :

aku tak kuat la wan...aku byk masalah akhir2 ni menghantui diri.'

aku dh cuba nak mintya pendapat seorang kawan tapi aku tak boleh sebb tak nk die tau siapa aku sebenarnya'.

aku skg ni banyak pendamkan perasaan sorg2.'

aku dah jumpa seorang kawan itu yg bg aku sgt percaya kat dia tapi aku tak sanggup nak bgtau, boleh jadi bile dia dpt tau dia jauh kan diri die dr aku.'

masalah yg aku hadapi sgt berat dan aku sendiri tak tau nk wat pe. masalah aku sudah berlanjutan berbelas tahun dan sehingga kini tiada siapa yg tau. aku pnh juga makan ubat2 yg aku rasa membuatkan aku pening dan tido dan esok nya berterusan sehingga aku rasa lemah pada diri aku dan kuat dihadapan org.' teresak die menceritakan kat aku...

aku wan leman ni:

aku sgt kesian kat die ni dan aku sendiri pun tak tau camne nk tolong die dan aku hanya mampu memberi kata-kata yg berunsur nasihat.

dan aku nk tye korg adakah die ni perlu mendapatkan rawatan disebbkan masalah die pendam ni berbelas tahun. bg aku takut gak klu die buat yg tak baik pada diri die,,dan die pun aku tgk seolah-olah mcm tak de ape2 tapi bila aku tgk die betul2 sgt kesian.

dia tak gile atau sakit mental tapi mental die kdg2 tak sedar dan kadang2 tu sedar apa yg die buat. aku tgk diri die penuh dgn dendam.

jawapan anda bagaimana?

p/s: semasa aku menulis selepas die cita kat aku,,kesian kat die,,,,

3 comments:

EJA said...

adam: eja pernah lalui atau merasai apa yang kwn adam rasa setelah sekian lama mendiamkan diri tiba2 masalah tu rumit ada pihak ketiga tuduh menuduh dan akhirnya eja minta penjelasan dr sahabt eja tu.. x sangka lps eja cerita semuanya pd dia, shbt eja tu trs menyepi dan menjauhkan diri dari eja.. eja x tahu sama ada berterus terang itu kdg2 memberikan kebaikan@ keburukan.. cuma nasihat eja pd kwn adam tu bykkan la berdoa cari shbt yg blh dipercayai utk meluahkn masalah jgn pendam sakit tau rasa memendam sesuatu ni.. dan bykkan solat istiqharah minta petunjuk dari allah.. dia la tempat sebaik2 utk kita mengadu :)

Anonymous said...

Assalamualaikum..

sebaik-baik ubat ketenangan adalah membaca Al-Quran..

erm.. tp tgk gak r jenis kwn ko 2 cmne.. mybe dy dh cool ckit kot after dy crite ap yg xt'tanggung kt ko..

mybe ko bleh usahakan sesuatu.. smbut besday dy rmai2 ke.. or suh dy jd imam untk 50 org makmum.. bru dy rse dri dy d percayai..

tp mmg sepatutnye dy ptt crite mslh dy pd s0me0ne.. tp klu dy dh x nk.. nk wat cmne yer x?!.. doa je la bg dy leh settle kan mslh dy 2...

sampaikan salam ak pd dy.. ak doakan dy tenang menghadapi masalah tersebut... jgn lari dr masalah..

** klu masalah dy dh settle jgn lupe tulis dlm blog erk..

Assalamualaikum..

layyinu hariri said...

assalamualykum,, juz a simple advice..

~orang yang mengalami tekanan adalah orang yang sentiasa yang terbyang kejadian yang mmpu menekan fikiran,, kalu kepala memikir ia mmpu meragut ketenangan hati,, sbb 2 haruslah me~refresh otak dngn menggalkan sgala ktoran y mmpu mncacatkan fikiran dngn merujuk quran n sunnah.. gini,kalu sya mngalmi mslah,sya xakan crita pada insan (bkn mksud sya xkasi hmba Allah 2 cter mslah kat adam) tapi,better rjuk quran.sbb apa y blaku pada sya,(masalh2 y agak berat)sya hnya mmpu mngalir air mata(dlm erti kata mnterjemah kesengseraan otak y memikir mslah dn telah merembat ktengn hati)mengis n sya akn cpai quran,sya maen select je(ikut sdap tngn mana nak plih muka surat quran)n pndngn pertama jatuh pada ayt 2,,n ayat 2 adlh mrupakan pjukan ilahi buat hati..(cara mnusia berbeza)

~cara kedua,wlaupun sphit mna sklipun kisah silam 2,cuma jgn mngngt kembali,tinggalkan di lereng gaung n tolak ia kedalam gaung,agar tak mmpu tok mndaki kotak fikiran ,,'aqal raja tbuh,kalu raja memikir,hati akan mentafsir,krana hati bendahara n penasihat raja 'aqal..so,jgn mngtkan ia kembali,,

~sbukkan dri dngn amal islam,hatta kalu takde keja,,cari keja,sbukkn dri,,basuhlah kain baju kawan ke,sapu sluruh bait ke,,(jnji ada keja) syaitan sentiasa mengintai2 jendela hati yang kekesongn..kalu xnak sbukkn dri,,juz sbukkn hati dngn zikrullah tau lbih sng ingt mati,,hdup kita hnya sbgai musafir y tok mncari BEKALAN,,lpas ni kita nak tempuh hidup hakiki,,n amln kita d perhentian yang smentra n fana ini lah yng menntukan kita d perhentian kita y strusnya,,selayaknya dsyurga tau neraka..(so,berbloi ke mnngtkn kisah silam???)

~baca siroh salafussoleh,shbt2,nabi2,n orng2 berimn,,y mletkkn mslah 2 sbgai booster mnuju ilahi,,coz orng2 berimn mmndng mslh sbgai ingtan tulus suci murni dari ilahi kpda hmbaNYA..bukn skdar ujian2 y ksong,, sbb orng y mngku hdupnya x da mslh 2 adlh orng y rugi,, dngn mslah lah allah nk tngok had mna iman kita.. lbih sng nk kta mslh as kayu ukur seorng hamba..

~n then dkati temn2 y soleh,yng sentiasa mnguntumkn bait2 hikmah,y stiap kta2nya adlh kuntumn iman y mmpu mmbuatkn c pndngr mnggt allah,,kalu mcm sya,alhmdllh,sya da jumpa. teman gini,klu nk cri,tngklah pda wtaknya y bersederhana shja..qanaa'ah,, tau lbih snng,,usha solatnya,msti d awal waktu.c dia menyantuni orng tua n berada d bwah dia, bersikap mhormati kaum muslimat..

~rasanya pnjang da ni,t ada msa sya kngsi lagi,Allah maha tahu.

 

Copyright © 2011 Reserved to adamhawa
Design with love by CikBulat